Gotowanie na kwarantannie: 5 przepisów do wypróbowania w domu

Newsy
gotowanie w kuchni

Ze względu na Covid-19 wielu z nas spędza całe dnie w domu, a co za tym idzie, przygotowuje dla siebie posiłki. W dobie zamkniętych restauracji oraz kantyn biurowych, nieco kreatywności w kuchni przyda się każdemu z nas. Warto znaleźć zalety obecnej sytuacji związanej z koronawirusem i  rozwinąć swoje umiejętności kulinarne. Przygotowaliśmy dla Was kilka prostych propozycji na start. Mamy nadzieję, że już niedługo będziecie mogli wsiąść do autobusu i sami odwiedzić Izrael, Włochy czy Wielką Brytanię, skąd pochodzi kilka pozycji. Oby gotowanie umiliło Wam to oczekiwanie.

Domowy chleb z orzechami i żurawiną

Domowy chleb z orzechami i żurawiną

Wyjazd do sklepu czy piekarni wiąże się obecnie z dodatkowym ryzykiem. Często zapominamy jednak, że tak podstawowy produkt, jakim jest chleb, możemy przygotować sami. Wystarczy nam do tego naczynie żaroodporne, drożdże, mąka, cukier, sól, orzechy włoskie i żurawina. Ciepła kromka posmarowana masłem smakuje wybornie, a satysfakcja z przygotowania własnego chleba z pewnością umili Wam dzień.

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Lubicie pasztety? Czas na gotowanie czegoś nowego – pasztetu w wersji wegetariańskiej. Wystarczy Wam do tego forma do pieczenia, cebula, kasza (gryczana lub jaglana), soczewica oraz ulubione przyprawy. Tak przygotowana potrawa świetnie sprawdzi się na pieczywie, ale także jako dodatek do innych dań. Koniecznie dajcie szansę wegetariańskiemu pasztetowi!

Pizza

domowa pizza

Pewnie ciężko znaleźć wśród naszych czytelników kogoś, kto nie lubi pizzy. Dotyczy to także osób, u których gotowanie nie jest jedną z pasji. Zależnie od preferencji (i tego, co akurat zalega Wam w lodówce) możecie przygotować ją wykorzystując wegańskie składniki, cztery sery czy też szynkę, boczek lub kiełbaskę. Przygotowanie ciasta na pizzę nie jest trudne, a jeśli nie macie zamiaru sami zadbać o ten etap gotowania, to polecamy zaopatrzyć się w gotowe spody. Bez problemu znajdziecie je w większych sklepach.

Angielskie śniadanie

śniadanie z jajkiem, fasolą, boczkiem i tostem

Angielskie śniadanie jest wyjątkowo smaczne, a co więcej, bardzo sycące. Jajka, fasola, boczek, tosty i inne składniki to bomba kaloryczna, która dostarczy Wam jednak ogrom białka. Sprawi również, że długo nie poczujecie głodu. Jeżeli jeszcze nie jedliście angielskiego śniadania, to koniecznie spróbujcie. Warto dodać, że niektóre składniki można zastąpić wegetariańskimi odpowiednikami. Będziecie zaskoczeni, jak dobra jest też taka wersja.

Shakshuka

jajka, pomidor, feta

Niech nie zmyli Was egzotycznie brzmiąca nazwa. Shakshuka (lub szakszuka) to danie złożone z prostych składników, bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli lubicie zjeść na śniadanie pomidory z jajkami oraz ulubionymi przyprawami, to znaleźliście coś dla siebie. Do tego szklanka soku pomarańczowego, ciepły tost i idealny początek dnia gotowy.

Podziel się tym postem na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *